Pamuklu Kumaş – Kumaş Çeşitleri
Pamuklu kumaş – koton kumaş, cotton kumaş – giyimde en yaygın kullanılan doğal kumaştır. Doğal bir lif olan pamuk, yenilenebilir ve biyolojik olarak parçalanabilirdir. Pamuklu giysiler yumuşak, dayanıklı ve rahattır. Pamuklu kumaşlar serin tuttuğu için sıcak iklimlerde yaygın olarak giyilir.

Pamuk, ağırlık ve kalite olarak, hafif ve gevşek örülmüş ince kumaşlardan, kadife gibi ağır ve tüylü kumaşlara kadar çeşitli dokumalarda kullanılır.
Bakımı kolay ve kırışmayan kumaşlar, pamuk ve sentetik iplik karışımıdırlar. Pamuklu kumaşlar terzilikte, yatak örtüsü, döşemelik ve diğer mefruşatlarda yaygın olarak kullanılırlar.
Pamuklu Kumaş Nedir? Pamuk, Kumaş mıdır?
Teknik olarak pamuk, bir kumaş değildir. Ancak pamuk bitkisinde bulunan pamuk topları çok aşamalı bir işlemle kumaş haline getirilir.
Pamuklu kumaş, pamuk bitkisinden gelen tamamen doğal bir kumaştır. Bu bitkiden elde edilen lifler, pamuklu kumaşı üretmek için kimyasal liflerle karıştırılır. İşlemin tamamlanması biraz zaman alıyor ancak bir kez yapıldığında kumaşın rengini, stilini dilediğiniz gibi seçebilirsiniz

Pamuklu Kumaş Özellikleri
- Nemi iyi emer ve yazın ısıyı vücudun dışına taşıyarak serin, kışın hapsederek sıcak tutar.
- Statik elektrik oluşturmaz. (Bazı giysileri giyerken ya da çıkarırken saçlarımız elektriklenip uçuşur ya… işte öyle bir şey pamuklu kumaşlarda oluşmaz)
- İyi boya tutar.
- Ön işlem görmediyse, yıkanınca çeker.
- Güneş ışığına maruz kaldığında bozulmaz.
- Islakken kuru haline göre daha sağlam olur.
- Kolayca kırışır.
- Aşınmaya ve yıkamaya karşı oldukça dayanıklıdır.
- Hijyenik özellikleri ile mikrop ve bakterileri uzak tutma eğilimindedir. Pamuk çok hipoalerjeniktir ve bu kumaştan yapılan giysileri alerjisi olanlar için güvenli hale getirir.

Pamuklu Kumaş Çeker mi?
Evet, pamuklu kumaşlar çekme yapar. Bu yüzden piyasada çok fazla pamuk karışımı kumaş görürsünüz. Eklenen bu lifler pamuğun hem çekmemesine hem de esnemesine yardımcı olur. Pamuklu giysiyi temizlemeden önce, etiketteki temizleme talimatlarını kontrol ettiğinizden emin olun.
Pamuklu Kumaş Terletir mi? Yazın Giyilir mi?
Evet, yazın giyilebilir ve terletme yapmaz. Tam aksine nemi emer. Bu nedenle terlemeye başladığınızda pamuk kuru kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca hızlı bir şekilde yıkanır, böylece deterjan vb. şeylere fazla para harcamazsınız. Pamuğun bir diğer özelliği de cildi tahriş etmemesidir.
Bu özelliğiyle, bandajlar ve diğer tıbbi malzemelerin kullanımı için iyidir. Pamuk, tahriş etmeyen özelliği ile bebek kıyafetlerinde de kullanılmaktadır. Hassas ciltler için harikadır.

Pamuklu Kumaş Esner mi?
Pamuk dikiş projelerinizde kullanabileceğiniz çok güçlü bir kumaştır. Yırtması çok zordur. Yırtılmasına rağmen, giysi doğru yapılmışsa yırtık oluşturmak için çok keskin bir nesne ve çok fazla baskı gerekir.
Pamuğun çekiciliğinin bir kısmı da gücüdür. Bu, pamuklu giysileri defalarca yıkamanıza ve ardından kurutucuya atmanıza olanak tanır.
Pamuklu kumaş esnemez. Pamukta herhangi bir elastikiyet yoktur, bu nedenle gerildiğinde buruşuk ve eski görünecektir. Pamuklu bir gömleği veya bluzu açmanın tam bir yolu yoktur. Ütü yapmak şarttır.
Neden Pamuklu Kumaş Kullanmalı?
Pamuk kullanmanın iyi bir nedeni, işlenmesi kolay bir kumaş olmasıdır. Dikiş projeleriniz çok daha sorunsuz olur ve ayrıca pamuk çok çeşitli doku ve stillerde üretilir. Dikiş projelerinizde kullanabileceğiniz birçok kumaş seçeneği sunar.
Buna ek olarak, alerjisi olan kişiyi giydirmek söz konusu olduğunda pamuk neredeyse mükemmeldir. Pamuk temel olarak alerjik reaksiyonu tetiklemez.
Pamuklu Giysilerin Avantajları
- Pamuk, her tür hava koşullarına uygun bir malzeme olduğu için pamuklu kumaşlardan yapılan giysiler; yazın serin, kışın sıcak tutar.
- Nadiren ciltte alerjik reaksiyona neden olduğu için dermatologlar pamuk giymeyi önerir.
- Polyester ve akrilik gibi sentetik elyaflara kıyasla hiç kimyasal içermez, doğal bir elyaftır.
- Nefes alabilir, rahat ve yumuşak olduğundan en çok iç çamaşırlarında kullanılır.

Pamuklu Giysilerin Dezavantajları
- İlk yıkamada biraz çekebilir. Kurutma makinesinde kurutulursa pamuklu giysileriniz oldukça küçülebilir. Bu yüzden açık havada doğal kurutma önerilir.
- Pamuklu kumaşlar çok kolay kırışır ve giymeden önce ütü yapmanızı gerektirir.
Pamuklu Kumaş Nerelerde Kullanılır?
Elbiseler, bluzlar, pantolon ve gömlekler, iç çamaşırı, bebek kıyafetleri, mutfak ve banyo ile yatak odası tekstilinde. Kısacası hayatın her alanında çokça kullanılan bir kumaş türüdür.
Pamuklu Kumaş Çeşitleri
Jarse Kumaş
Jarsenin kalitesi değişiklik gösterir. Kaliteli jarsenin ince örgü dikişleri vardır.

Kolay kıvrım oluşturur ve kırışmaz. Spor giysiler, elbise ve tişörtlerde yaygın kullanımı vardır.
Pamuk Madras
Bu hafif, düz örülmüş kumaş çabuk kırışır ve ekose desenler veya kalıplar oluşturmak için farklı renklerde dokunur.

Genellikle pantolon, şort, elbise gibi yazlık giysiler için kullanılır.
Chambray (Şambre)
Chambray ince ve orta kalınlıkta, düz dokunmuş bir kumaştır. Dikimi kolaydır ve kullanışlıdır. Genellikle yumuşak dokusu ve ince yapısı, Şambre’yi ilkbahar ve yaz giysileri için mükemmel bir malzeme yapar ve sizi sıcakta kuru ve nemde serin tutar.
Yıllar boyunca, chambray her türlü farklı giysi için kullanılmıştır. Şort, etek, üst ve elbise gibi hafif yazlık giysilerle birlikte, chambray en sık gömlek kumaşı veya uzun kollu ve yakalı, “Oxford” gömlekler olarak adlandırılan düğmeli gömlekler için kullanılır.
Chambray kumaşının diğer bazı kullanım alanları arasında kapitone veya yatak takımları ve hatta perdeler, yastık kılıfları, masa örtüleri, Amerikan servisleri ve döşemeler gibi diğer ev eşyaları sayılabilir.

Pamuk Poplin (Pamuklu Akfil Kumaş)
İnce, orta kalınlıkta düz dokunmuş kumaş olan poplin esnek ve emicidir. Genelde gömlekler, bluzlar ve elbiselerde kullanılır. Güçlü, dayanıklı doğası, ancak yumuşak, parlak yüzeyi nedeniyle tercih edilen poplin, çok yönlü popüler bir kumaştır.
Merserize Pamuklu (Chintz)
Sık ve düz dokunmuş, parlaklık kazandırılmış bir kumaştır. Kullanışlıdır ve genelde yumuşaktır. Mefruşat ve döşemede kullanılır.
Pamuk Krinkle
Krepon adı da verilen bu kumaş saf pamuktur. Diğer ipliklerle karışmış olan türleri de vardır. Yumuşak, emici ve giyimi rahattır. Çoğunlukla elbise ve bluzlar için kullanılır.

Müslin
Pamuk veya pamuk karışımı olan müslin, düz ve seyrek dokunmuştur. Genellikle dikiş dikerken astar, güneşlik ve prova dikişi yaparken kullanılır.
İnce Pamuklu
İnce, pürüzsüz, sıkı ve düz dokunmuş bu kumaş genelde çocuk ve bebek giysileri, bluz ve mendil yapımında kullanılır.
Tülbent
Yumuşak, gevşek dokunmuş bu kumaşın düz bir dokuması, buruşuk bir yüzeyi vardır. Bebek giysilerinde, başörtülerinde ve geceliklerde kullanılır.

Vual
İnce, saydam ve düz dokunmuş bir kumaş olan vual düz veya baskılı olabilir. Genelde çocuk giysileri, bluz, elbise ve perdelerde kullanılır.
Fisto
Düz dokunmuş, pamuk veya pamuk-sentetik karışımlı olan bu kumaşın delikli desenleri vardır. Yazlık elbiselerde, bluzlarda, geceliklerde, ev tekstilinde ve bebek giysilerinde kullanılır. Biçkisinde; nakışlı uçlar kenara gelecek şekilde yerleştirmek ve biçmek gerekir.
Amerikan Bezi
Bu kalın, hafif ve düz dokunmuş bir kumaştır. Ev mefruşatı, astar ve terzilikte deneme giysilerde kullanılır.
Damask
Çift taraflı dokuma kumaş olan damask, düz fona parlak dokunmuştur. Ceket, yelek, perde, örtü ve döşemelerde kullanılır.
Denim (Kot Kumaşı)
Dayanıklı, sıkı ve kabarık çapraz dokunmuş bir kumaştır. Aynı zamanda kot kumaşı olarak bilgiğimiz Denim kumaş, pantolon, gömlek, iş kıyafeti gibi gündelik giysiler için kullanılır.
Divitin (Pazen)
Orta hafiflikte, sıkı dokunmuş yumuşak, sıcak tutan şardonlanmış pamuk kumaştır. Genellikle gündelik gömlekler, çocuk pantolonları, bebek kıyafetleri için kullanılır.
Havlu Kumaş
Bu kumaşın yüzeyinde, kısaltılmamış pamuk ilmekleri vardır. Kaliteli havlu kumaşlarda kumaşın her iki yanında bu ilmekler bulunur, genelde havlu ve bornozlarda kullanılır.
Fitilli Kadife
Dayanıklı kumaş olan fitilli kadife, kumaşın boyuna bir yöne fırçalanan tüylü çizgileri vardır. Çizgilerin boyutları değişiklik gösterir. Gömlek, spor giysiler ve çocuk giysilerinde kullanılır.

Şardonlu Pamuk
Sıcak tutan, düz ya da baskılı pamuk kumaştır. Bir yöne fırçalanan yüzey ipleri vardır. Çoğunlukla, günlük gömlekler, sıcak tutan astarlar ve çocuk giysilerinde kullanılır.
Pamuklu Kadife
Kadife, yüzünde ipeksi tüyleri veya havı olan dokunmuş bir kumaştır. Tüyler pürüzsüz bir şekilde bir yöne doğru gider. Çoğunlukla gece giysilerinde ve mefruşatta kullanılır.
Pamuklu kumaşınızı dikmeden önce yıkamanız en iyisidir. Bu şekilde doğru ölçümler alabilir ve dikişiniz bittiğinde kıyafetlerinizin tam oturmasını sağlayabilirsiniz. Pamuk yalnızca bir kez küçülür, bu nedenle kıyafetleri dikmek için çok zaman harcamadan önce bunu ortadan kaldırmak akıllıca olur. İlk küçülme sona erdiğinde, pamuklu giysileriniz yıllarca güvenle giyilebilir.
Bir Kumaşın Pamuklu Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Kumaşın pamuklu olduğunu anlamanın bir yolu üzerine biraz su dökmektir. Pamuk çabuk emilir ancak kuruması yavaştır. Öte yandan ipek çok fazla nem çeker ama aynı zamanda çok çabuk kurur.
Kumaşın pamuklu olup olmadığını yakma testiyle de anlayabilirsiniz. Yanmaz bir kabın içine bir parça kumaş koyun ve bir köşesinden yakın. Dumanın kokusuna dikkat edin. Pamuklu kumaş, yanan kağıt gibi kokar ve yanığın sonunda bir parlama olur. Kimyasallar veya yanan plastik gibi kokan koyu renkli bir duman kumaşın pamuk/polyester karışımlı olduğunu gösterir.

Soğuduktan sonra kabın içindeki külleri de inceleyin. Pamuk külleri yumuşak ve incedir. Dokunulduğunda toza dönüşür.
Tamamen doğal ve bazı yarı doğal liflerin hepsi örneğin; keten pamuk gibi yanar. Yani bu testi yaptığınızda aslında elinizdeki kumaşın doğal mı yoksa sentetik mi olduğunu öğrenmiş olursunuz.
Pamuklu Kumaş Kolay Temizlenir mi?
Aslında pamuğun temizlenmesi çok kolaydır. Soğuktan sıcağa çeşitli sıcaklıklarda yıkayabilme lüksüne sahipsiniz. Ayrıca, soğuk veya ılık su sıcaklıklarını kullandığınızda en iyi sonuçları alırsınız.
O zaman pamuk çok dayanıklı bir kumaş olduğu için onları tekrar tekrar yıkayabilirsiniz ve bir süre yeni gibi görünmeye devam etmeleri gerekir. Bu dayanıklılık kurutucuya da geçer.

Kurutucular normalde pamuklu giysilere zarar vermez. Daha sonra pamuklu kumaş, pamuklu kumaşların temizlenmesini daha da kolaylaştıran leke tutmaz bir kimyasalla işlem görmüşse.
Pamuklu havluların yumuşak ve kabarık kalmasını istiyorsanız, normalde kullandığınız sabun miktarının yarısını kullanın. Ardından, tüm sabun kalıntılarını havlulardan çıkarmak için ekstra bir durulama döngüsünden geçirin.
Pamuklu Kumaş Kaç Derecede Yıkanır?
Beyaz pamuklu kumaşları 80-90 derece, renkli pamuklu kumaşları en fazla 60 derecede yıkayabilirsiniz. Pamuk-Polyester karışımlı kumaşları ise 50-60 derecede yıkayabilirsiniz.
Pamuklu Kumaşlar yazısını beğendiyseniz, Yünlü Kumaşlar ve İpek Kumaşlar yazılarına da bakabilirsiniz..
Merhaba internetten bi tunik sipariş ettim. Kumaş özelliği şöyle. :polyester: pamuk %65 ve %35 poliviskon yazıyo.kumaş yapısına göre esnekmidir. Kolay kırışırmı. İnce kumaşlı mı. Vücudun içini gösterir mi. Kaliteli kumaş özelliğine sahip mi. Tercihim doğrumudur.
İyi günler internetten pantolon sipariş edecem ama ürünün yeri nasıl bilmiyorum %65 pamuk % 35 elastan yazıyor bu ürün sizce nasıl tavsiye ediyormusunuz
Merhaba ben sefamerve den ürün alıyorum hep baktığımda pamuklu yazan ürünler hep polyester polyviskose viskose yada cotton elastan olarak geliyor ben pamuklu olup olmadığını anlayabilir miyim?
Pamuklu kumas satin alip kendi kiyafetinizi dikmek isterseniz kesinlikle yanilmayacağınız site http://www.kumasfabrik.com tuniklik, ceketlik hatta abiyelik kumaslar bile var bi bakin.