Dikiş Makinesi İplikleri için Temel Kılavuz
Dikiş makinesi iplikleri, dikiş dikerken kullanacağınız en temel malzemelerden biridir. Dikeceğiniz şey ne olursa olsun, sonucun genel kalitesini etkileyecek şeylerden biri de ipliklerdir. Aynı zamanda doğru ipliği seçtiğinizde, dikerken makinede yaşayacağınız olası sorunları da elemiş olursunuz.
Dikiş makinesi iplikleri çok çeşitlidir. Doğru ipliği seçmek bazen zor olabilir. İpliğin, kumaş rengine uymasından söz etmiyoruz. Kumaşın kalınlığı, esnekliği gibi göz önünde bulundurmanız gereken başka detaylar da var.
İpliğin Kalınlığı / Ağırlığı
İplik ağırlığı, ipliğin kalınlığını ifade eder. İplik makarasındaki etikette iki numara vardır. Bu numaralardan ilki ipliğin kalınlığını belirtir. Daha yüksek bir sayı daha ince bir iplik anlamına gelir. İplik ağırlığı, dikişin sağlamlığını belirlemede önemlidir.
İplik Yapısı
İpliğin esnekliği, dayanıklılığı ve gücü ipliğin yapısını belirleyen özelliklerdir. Eğrilmiş ve filament olmak üzere iki çeşittir. Eğrilmiş iplik, birlikte bükülmüş kısa liflerden yapılmıştır. Esnek olmayan dokuma kumaşların dikimi için uygundur. Filament ise, birlikte bükülmüş uzun liflerden yapılmıştır. Esnek kumaşların dikiminde kullanılır.
Dikiş Makinesi İplikleri Çeşitleri
Pamuk, polyester, ipek ve metalik dahil olmak üzere çeşitli türlerde iplikler vardır. Her iplik türü farklı özelliklere sahiptir ve belirli dikiş projeleri için uygundur.
Polyester iplik çoğu kumaşta kullanılır. Ancak streç ya da daha kalın, hacimli kumaşlarla çalışacaksanız genel bir kural olarak kumaş ile aynı tipte ipliği kullanmaktır. Pamuklu bir kumaş dikecekseniz, %100 pamuk ipliğini kullanmanız tavsiye edilir. Bunun yanı sıra ipliğin kalınlığını da kumaşa göre ayarlamanız gerekir. Kullanacağınız bir dikiş kalıbı varsa, bazen kalıplarda ne tür iplik kullanmanız gerektiği belirtilir. Eğer kumaşınızın rengiyle uyumlu renk iplik bulamazsınız bir iki ton koyu rengi seçebilirsiniz.
Aynı zamanda ipliğin kalitesi de, uzun ömürlü kullanılacak bir şey dikiyorsanız özellikle önem vermeniz gerekir. Çünkü ucuz iplikler dikiş sırasında yıpranıp kopabilirler. Böylece dikişlerin kalitesi ciddi olarak etkilenir. Üzerinde vakit ve emek harcayacağınız dikiş projeniz için kaliteli iplik kullanmanızı öneririz.
Pamuk İplik
Pamuklu kumaşlarda ya da daha hassas tül gibi kumaşlarda kullanabilirsiniz. Esnemesi çok azdır. Pamuk iplikleri birkaç çeşittir.
Pamuk 30, normalden biraz daha kalındır. Kapitone için idealdir. Kalın bir dikiş çizgisi verdiği için genellikle makine nakışında kullanılır. Dekoratif efektler için düz ve alacalı renklerde mevcuttur. İğne boyutu: 80-90.
Pamuk 50, en yaygın pamuk ipliklerinden biridir. Orta kalınlıkta bir ipliktir. Hafif ve orta ağırlıklı pamuklu kumaş ile keten kumaşlar gibi çeşitli kumaşlarda kullanılır. 60-80 numara dikiş iğneleriyle kullanılabilir.
Polyester İplik
Esnemesi pamuklu ipliklere göre daha fazladır. Güçlü ipliklerdir. Polyester ipliklerin kullanım alanları ve renk seçenekleri fazladır. İpliğin kumaş üzerinde çok az bir sürtünme ile kaymasını sağlayacak mum ya da silikon kaplamaya sahiptirler. Sentetik kumaşlar, örme kumaş gibi streç kumaşlarla kullanıma uygundur. 70-90 kalınlıktaki dikiş makinesi iğneleriyle kullanılır.
Geri Dönüştürülmüş İplik
%100 geri dönüştürülmüş polyesterden yapılan bu iplikler, polyester iplik gibi aynı esneme oranına sahip, güçlü ipliklerdir. Dolayısıyla aynı türdeki projeler için kullanabilirsiniz.
İpek İplik
İnce ama güçlü bir ipliktir. İnceliği dolayısıyla kumaş üzerinde delik bırakmaz. İpek ve yünlüleri dikmek için ve ayrıca parlaklığı sayesinde üst dikişler için de kullanılır. 80 numara iğne ile kullanılabilir.
Üst Dikiş İplik
Dekoratif olarak giysi üzerinde görünecek yerlerde kullanılan ipliktir. Normal polyester iplikten daha kalındır. 100-120 numara dikiş iğnesi ile kullanılır.
Kot İplik
Kot pantolon dikiminde kullanılır. Kalın ve ağırlığı olan bir ipliktir. Kot dikiminde overlokta, üst dilişte de kullanılan bir ipliktir. 100-110 numara iğne ile kullanılır.
Metalik İplik
Makine nakışı için kullanılan metalik iplikler, çoğunlukla dekoratif amaçlı kullanım içindir. Polyester, poliamid gibi liflerin karışımından elde edilir. 100-110 numara iğne ile kullanılır.
Elastik iplik
Kumaşı büzmek için kullanılan elastik iplikler, büzgü ipliği olarak da bilinir. Sadece masura kısmında kullanılır. Masuraya da elle sarmak gerekir.
Görünmez İplik
Ütülendiğinde erimeyen, ince, esnek, görünmez bir iplik olduğu için, dikişin güçlü ama ipin görünmemesi gereken projeler için kullanılır. 60 numara iğne ile kullanılır.
Overlok İplikleri
Gizli kenar bastırma ve overlok işlemleri için kullanılan, ince, yarı şeffaf renkte ipliklerdir.
Dikişe Yeni Başlayanlar için Öneriler yazısı için buraya tıklayabilirsiniz.
Kapak Fotoğrafı Héctor J. Rivas on Unsplash